Entreprenörer

Välj bland olika entreprenörer...

Garagefolket som blev legender

Steve JobsSteve Jobs
Steve Jobs var en av de verkliga förgrundsfigurerna i den tidiga mikrodatavärlden.

Det var Jobs som 1976 tillsammans med Stephen Wozniak grundade Apple, företagen som kom att bli ett av de världsledande på mikrodatorområdet.

I dag tävlar Apple med självaste IBM om förstaplatsen när det gäller vem som säljer flest persondatorer.

Jobs garage har blivit legendariskt. Det var där Jobs och Wozniak, drygt 20 år gamla, satte ihop sina första Apple I datorer. Jobs hade sålt sin Wolkswagenbuss och Wozniak en Hewlett Packard kalkylator för att få ihop de 1.300 dollar man behövde för att bygga det första exemplaret av maskinen.


Det var Wosniak som hade gjort konstruktionen av den och Jobs insåg snabbt dess konventionella möjligheterna. Efterfrågan på maskinen kom snabbt att bli stor och Jobs lyckades engagera en rad människor i och kring verksamheten. Efter bara ett kort tag övergick man till att tillhandahålla Apple II – en komplett dator (utan bildskärm) i ett plasthölje.

En storsäljare
Apple I, som egentligen bara bestod av ett kort, kom att säljas i några hundra exemplar.

Apple II, kom däremot att bli en storsäljare och i olika versioner fortsätta att säljas under mer än tio år – troligen den persondatormodell som haft den i särklass längsta livslängden!

1980 kom Apple III, avsedd att bli en "storebror" till Apple II, som vid det laget hade sålts i 150 000 exemplar.

Apple III blev ingen succé.


Macintosh
Efter lanseringen 1983 av den mycket "visionära" datorn Lisa – föregångaren till Macintosh – kraxade olyckskorparna om Apples förestående nedgång och fall.

Varken Apple III eller Lisa hade ju blivit någon framgång. Apple II hade emellertid fortsatt att sälja bra och hade vid det laget sålts i en halv miljon exemplar.

Så gjorde man i januari 1984 sin succéartade presentation av Macintosh – och kurvorna för Apple började svänga uppåt igen.


Grafiskt gränssnitt
Det var med Lisa – som för övrigt fick sitt namn efter en tidigare flickvän till Steve Jobs – som Apple på allvar introducerade det grafiska gränssnittet på marknaden.

Som förebild hade man Xerox´ dator "Star", som dock aldrig blev någon kommersiell framgång.

Redan innan Lisa presenterades, cirkulerade rykten om den kommande maskinen och Mikrodatorn skrev:

"Bedömare anser att den nya maskinen i många stycken är en mer praktisk lågprisversion av Xerox´ märkliga "Star" , som kom förra året (7-10 000 dollar för "Lisa" mot 16 000 dollar för "Star").
Dessutom tror man att "Lisa" skall göra det möjligt för användaren att behandla data utan att använda tangentbordet!"

Mushantering var inte lika naturlig 1982 som i dag.

IBM:s lansering 1981 av den egna persondatorn var nog den i särklass största händelsen i den tidiga persondatorhistorien.

Man vågar utnämna Apples lansering av Macintosh (och föregångaren Lisa) till den därnäst viktigaste händelsen.

Upp till sidans börjanEntreprenörer